Open access

Umeå universitet arbetar för att forskningsresultat i största möjliga mån ska göras fritt tillgängliga digitalt (open access), i enlighet med Berlindeklarationen. Detta ligger även i linje med krav på open access-publicering från Vetenskapsrådet och andra forskningsfinansiärer.

Open access-policy för vetenskaplig publicering vid Umeå universitet

Vägar till open access-publicering

För att göra din forskning fritt tillgänglig och uppfylla de flesta forskningsfinansiärers krav på open access-publicering kan du välja en av flera vägar:

Open access illustration

Detta verk, "Open access in blue" är ett derivat av "Benefits of Open Access" av Danny Kingsley & Sarah Brown samt "Open access" av Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket, licensierat under CC BY. "Open access in blue" är licensierat under CC BY av Umeå universitetsbibliotek.

 

Parallellpublicera

Parallellpublicering innebär att en kopia av ett publicerat verk görs öppet tillgänglig i ett öppet arkiv. Parallellpublicering av den granskade, accepterade versionen av din artikel (versionen efter peer review men innan förlaget lägger till layout) uppfyller de flesta forskningsfinansiärers krav på att göra forskningsresultat öppet tillgängliga. Många förlag tillåter parallellpublicering av den accepterade versionen (ofta efter en viss embargoperiod). Parallellpublicering är kostnadsfritt för författaren.

Parallellpublicera i DiVA

Forskare vid Umeå universitet kan parallellpublicera genom att ladda upp sina artiklar och andra publikationer i fulltext i DiVA, universitetets öppna arkiv. Kontrollera alltid förlagets villkor innan du laddar upp en fulltext i DIVA. Hör av dig till oss i Publiceringsteamet om du är osäker. 

Registrera i DiVASherpa/Juliet - kontrollera finansiärernas open access-policiesSherpa/RoMEO - kontrollera förlagens villkor för parallellpublicering 

 

Publicera i open access-tidskrift

Open access-tidskrifter är fritt tillgängliga vetenskapliga tidskrifter vars innehåll antingen kan läsas fritt eller både läsas och återanvändas fritt, beroende på licens. För att hitta kvalitetsgranskade open access-tidskrifter inom ditt ämnesområde, använd till exempel Directory of Open Access Journals (DOAJ).

Finansieringen av publicering i open access-tidskrifter kan se olika ut. Ibland tar de, liksom hybridtidskrifter, ut en publiceringsavgift, en så kallad article processing charge (APC). Umeå universitet har ingen särskild fond för open access-publicering. Däremot har biblioteket avtal som ger rabatter vid open access-publicering via bibliotekets prenumerationer, samt ett avtal med open access-förlaget Frontiers.

DOAJRabatter för open access-publicering Avtal med Frontiers

Oseriösa open access-förlag 

Det finns idag en rad oseriösa utgivare som utger sig för att vara legitima open access-förlag. Deras tidskrifter har ofta namn som är snarlika etablerade tidskrifters och de marknadsför sig ofta genom direktmail till forskare. Vi rekommenderar checklistan som Think/Check/Submit-initiativet skapat för att bedöma tidskrifters tillförlitlighet. Du kan också kontakta oss i Publiceringsteamet för hjälp med bedömningen. Trustworthy or predatory?Think. Check. Submit

Hybridtidskrifter – använd tidskriftens open access-alternativ

Tidskrifter som är prenumerationsbaserade samtidigt som de erbjuder ett open access-alternativ mot en författaravgift kallas för hybridtidskrifter. Hos dem betalar författaren en publiceringsavgift, en så kallad article processing charge (APC), för att en enskild artikel ska göras open access.

Umeå universitet har ingen särskild fond för open access-publicering. Däremot har universitetsbiblioteket tecknat avtal med flera förlag som ger dig som författare rabatt på publiceringsavgiften. Information om vilka förlag och tidskrifter som berörs hittar du på länken nedan.

Rabatter vid open access-publicering