Finland 100 år

Finland firar 100 år som självständig stat i år och Umeå universitetsbibliotek uppmärksammar detta med några mindre utställningar med material ur våra samlingar, som böcker och arkivmaterial. Den övergripande titeln är 100 nyanser av Finland.

Finlandsflagga

På UB finns en hel del historiskt material att ta del av, exempelvis om finska vinterkriget, de finska krigsbarnen och Finlandshjälpen. En presentation görs av finska presidenter genom åren liksom starka finska kvinnor, nedslag i forskningen samt en breddad bild av den finlandssvenska litteraturen. Finsk konst och design är ett annat tema som lyfts fram. Även biblioteket på Konstnärligt campus uppmärksammar 100-årsfirandet genom att visa exempel på litteratur om finsk konst och design. Alla böcker som exponeras öppet i utställningens olika delar är till utlån.

Den 7 december hålls en lunchföreläsning på UB då Martin Hårdstedt, professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier, berättar på temat Finlands väg till självständighet och inbördeskriget.Föreläsning 7 decemberHar du frågor? Kontakta Umeå universitetsbibliotek