SLU:s pedagogiska lagpris 2018 till Monica Näslund, Studieverkstaden, Umeå UB

2018-12-17

Monica Näslund från Studieverkstaden, Umeå UB, har medverkat i styrgruppen för PLOG-projektet (Pedagogik, Lärande och Generella Kompetenser) som tilldelats SLU:s pedagogiska lagpris 2018.

Nytt arkiv: Siv Cederings arkiv

2018-12-14

Siv Cedering (1939-2007) föddes i Överkalix och emigrerade som tonåring till USA där hon kom att bli känd som poet, författare, översättare, konstnär m.m. 2013 skänktes hennes arkiv till Umeå universitetsbibliotek där det nu blivit ordnat och förtecknat. Arkivet rymmer 20 hyllmeter och innehåller mängder av manuskript, korrespondens och fotografier från Cederings liv som författare och konstnär.

Studieverkstadens stöd till både studenter och lärare

2018-11-23

I senaste numret av Aktum finns en artikel om Studieverkstadens metod att stödja studenterna i sina studier, samt även genom att arbeta nära deras lärare.

Tidskriftslistan byter utseende

2018-11-12

Biblioteket byter utseende på tidskriftslistan och därmed förändras även länkningen i databaserna.

Forskningsarkivet blir Avdelningen för arkiv och specialsamlingar

2018-09-24

Under våren gjordes en översyn av funktionerna arkiv och specialsamlingar vid Umeå universitetsbibliotek (UmUB) och efter beslut i biblioteksstyrelsen görs nu en organisationsförändring.

Ny plattform för bibliotekets digitala samlingar

2018-08-28

Umeå universitetsbibliotek lanserar nu en ny webbplats för digitaliserat material ur bibliotekets egna samlingar.

Tillgång till artiklar i Elsevier publicerade efter 1 juli

2018-07-02

Avtalet med förlaget Elsevier har inte förnyats, vilket innebär att Elsevier ej längre kommer att ge åtkomst till prenumerationsbaserat innehåll publicerat efter den 30 juni 2018.

Tillfälligt reservationsstopp på böcker under byte av bibliotekssystem

2018-06-14

Biblioteket arbetar med att byta till ett nytt bibliotekssystem och bytet kommer att vara färdigt i höst. På grund av detta kommer ett reservationsstopp att göras tills dess att systemet är på plats.

Ny funktionalitet i DiVA: Personposter

2018-05-31

Nu finns funktionen Personposter i DiVA. Syftet med personposter är att knyta samman en författares publikationer i DiVA.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

2018-05-22

25 maj 2018 träder Dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft i alla EU:s medlemsländer.