Nytt Open access-avtal med Springer Nature

2019-08-21

Från och med den 15 juli 2019 kan forskare vid Umeå universitet publicera open access utan kostnad för författaren i Springer Natures rena open access-tidskrifter. Publiceringsavgiften är redan betald via ett avtal mellan biblioteket och Springer Nature.

Feed your brain - ny föreläsningsserie

2019-08-12

I september startar en ny föreläsningsserie, Feed your brain, om färdigheter som du behöver på universitetet. Den riktar sig till dig som är ny student eller som vill uppdatera dina färdigheter eller lära dig nya tekniker.

Projektposter nu i DiVA

2019-06-17

DiVA innehåller nu Umeå universitets projekt från 13 forskningsfinansiärer. 1 347 projektposter från 2008 till 2018 har importerats från databasen SweCRIS.

Först till kvarn: Rabatter på open access-publicering hos Oxford University Press

2019-05-14

Ett avtal med Oxford University Press ger möjlighet för svenska forskare att publicera med open access i hybridtidskrifter utan att behöva betala publiceringsavgift (APC). Du som är forskare vid Umeå universitet ingår i avtalet. Avtalet täcker endast ett begränsat antal publiceringar: Först till kvarn gäller.

Georg Anderssons arkiv

2019-04-15

Nu finns riksdagsmannen och förre landshövdingen Georg Anderssons arkiv förtecknat.
Arkivet är 2 hyllmeter och innehåller manuskript till tal, artiklar, korrespondens och tidningsklipp. Arkivet är fritt tillgängligt för forskning.

Nya rabatter för open access-publicering

2019-02-25

Läs om 2019 års rabatter på publiceringsavgifter och försäkra dig om att få tillgång till de rabatter du har rätt till.

Nya föreläsnings- och workshopserier vid Studieverkstaden

2019-01-21

Under vårterminen startar tre nya föreläsnings- och workshopserier i Studieverkstadens regi.

SLU:s pedagogiska lagpris 2018 till Monica Näslund, Studieverkstaden, Umeå UB

2018-12-17

Monica Näslund från Studieverkstaden, Umeå UB, har medverkat i styrgruppen för PLOG-projektet (Pedagogik, Lärande och Generella Kompetenser) som tilldelats SLU:s pedagogiska lagpris 2018.

Nytt arkiv: Siv Cederings arkiv

2018-12-14

Siv Cedering (1939-2007) föddes i Överkalix och emigrerade som tonåring till USA där hon kom att bli känd som poet, författare, översättare, konstnär m.m. 2013 skänktes hennes arkiv till Umeå universitetsbibliotek där det nu blivit ordnat och förtecknat. Arkivet rymmer 20 hyllmeter och innehåller mängder av manuskript, korrespondens och fotografier från Cederings liv som författare och konstnär.

Studieverkstadens stöd till både studenter och lärare

2018-11-23

I senaste numret av Aktum finns en artikel om Studieverkstadens metod att stödja studenterna i sina studier, samt även genom att arbeta nära deras lärare.