Låna

Du lånar själv dina böcker i våra utlåningsautomater. Du behöver alltid ange den PIN-kod som du själv valt och som är kopplad till ditt UmU-kort/lånekort.

Lånekort - Studenter och anställda vid Umeå universitet

UmU-kortet fungerar som lånekort för dig som är student eller anställd. Skaffa UmU-kort

Lånekort - Allmänheten

Bibliotekets samlingar är öppna även för dig som inte är student eller anställd vid Umeå universitet. Lånekort får den som fyllt 18 år och kan uppvisa giltig fotolegitimation. Fyll i formuläret "Skaffa lånekort" och hämta sedan ditt lånekort vid bibliotekets Information.

Vi har bytt bibliotekssystem vilket innebär att du som inte är student eller anställd vid Umeå universitet behöver skapa ett lösenord för att kunna logga in i bibliotekets söktjänst. Kom till biblioteket och ta med fotolegitimation så hjälper vi dig. Din tidigare PIN-kod för att låna gäller fortfarande.

Skaffa lånekort

 

Lånetider

Lånetid för kursböcker: 14 dagar
Lånetid för övriga böcker: 30 dagar

Fjärrlån har generellt ett års lånetid, men lånetiden kan förkortas om det utlånande biblioteket kräver tillbaka böckerna. Frågor om fjärrlån

Låna om böcker

Böcker som det inte är kö på lånas om automatiskt när 2 dagar av lånetiden återstår. En förvarning skickas ut via mejl om en bok måste återlämnas, men du är alltid själv ansvarig för att lämna tillbaka böckerna i tid. Du kan också låna om böckerna själv i bibliotekets söktjänst:Logga in i bibliotekets söktjänst

Fjärrlån kan inte lånas om i söktjänsten. Kontakta fjarrin@ub.umu.se om du har frågor kring förlängning av lånetid för fjärrlån.

Reservera utlånade böcker

Böcker som är utlånade kan reserveras i söktjänsten. När boken du reserverat kommit in får du ett meddelande via e-post och SMS, och boken ska hämtas inom tre dagar. Du hittar boken på hämthyllan vid informationsdisken, uppställd efter den personliga kod som står i meddelandet. Det går inte att reservera böcker som finns inne. 

Återlämna böcker

Använd återlämningsautomaten på Universitetsbiblioteket och återlämningshyllan på Medicinska biblioteket där du får ett kvitto på att du har återlämnat böckerna.

När biblioteket är stängt använd:

  • Bokinkast vid Samhällsvetarhusets entré mot Humanisthuset.
  • Bokinkast vid Medicinska bibliotekets entré eller vid hörsal Betula.
  • Bokinkast vid entrén till UB Konstnärligt campus (under terminstid).

Returnera böcker med post

Böcker kan returneras med post till Universitetsbiblioteket, Medicinska biblioteket eller UB Konstnärligt campus. Du ansvarar för lånet tills dess boken anlänt till biblioteket och lånet avregistrerats. Adresser till biblioteken