Nedladdning från Dawsonera

Ej publicerad

OBS! Under hösten håller Dawsonera på att gå över från DRM via Adobe Life Cycle till DRM via Adobe Content Server. Under denna tid kan det vara problem att ladda vissa e-böcker från Dawsonera. Om den nedladdade filen varken går att läsa i Adobe Reader eller annan för den nya tekniken rekommenderad läsare som Adobe Digital Editions och Bluefire Reader så får ni gärna felanmäla detta.

Uppdatering 8/9: Dawsonera meddelar att övergången till ny teknik har skjutits upp till 1 november.

Uppdatering 13/10: Dawsonera meddelar att övergången till Adobe Digital Editions (DRM via Adobe Content Server) kommer att ske 31/10. Tills dess ska alltså böckerna läsas med Adobe Reader, men efter våra tester är det problem med att läsa med Adobe Reader på iPhone.

Uppdatering 26/10: Dawsonera meddelar att övergången till Adobe Digital Editions (DRM via Adobe Content Server) startade 24/10 och pågår till 31/10. Från 1/11 kommer alla böcker att vara konverterade till det nya formatet.

För att kunna läsa e-böcker från Dawsonera krävs programmet Adobe Reader. Finns även som app för smartphones  och plattor. Adobe Reader för iOS på iPhone och iPad Adobe Reader för Android Adobe Reader för Windows Phone

Hur laddar jag ned en bok från Dawsonera?

 1. Sök upp boken via bibliotekets söktjänst och klicka på fulltext. I rutan som öppnar sig klicka på Dawsonera.


   
 2. Var medveten om att eftersom länken till Dawsonera är en HTTPS-länk, som innebär krypterad transport av data, kan det när du klickar på länken ibland dyka upp mellansidor eller meddelanderutor som är kopplade till själva webbläsaren och dess inställningar och inte till Dawsoneras eller UB:s webbplats.
   
 3. När du kommer in på Dawsoneras sida måste du godkänna användarvillkoren genom att klicka på knappen Accept längst ned.


   
 4. När du kommer in på bokens webbsida ska du klicka på symbolen som visar ett papper med vikt vänsterhörn och en pil inuti. Ibland måste man på iPad klicka två gånger.

 5. Det dyker upp en ruta som visar att det krävs Adobe Reader för att kunna läsa boken. Välj hur många dagar du vill läsa boken. Observera att du kan ladda ned boken på nytt när användningstiden går ut. Klicka sedan på knappen Download.


   
 6. Om du använder e-boken på en stationär eller bärbar dator (PC, MAC) får du ett meddelande i Dawsonera som säger att nedladdningen startar snart. Klicka på OK. Om du använder en iPhone eller en iPad ska du däremot klicka på länken under knappen OK: ”For iPhone and iPad users cklick here…”


   
 7. Om du inte har iPhone eller iPad kommer förmodligen en ruta upp som undrar om du vill spara ned filen eller öppna i Adobe Reader. Välj att öppna i Adobe Reader så ska det fungera att läsa boken därefter.


   
 8. Om du klickat på länken för iPhone och iPad när du använder Safari i iPhone eller iPad kommer det funka så här. Du får upp en vit sida där det högst upp i fönstret, under flikarna dock, finns ett val att: ”Öppna i…”. Om du INTE ser denna valmöjlighet kan du klicka med fingret på plattan så dyker valmöjligheten upp under någon sekund. Välj då: ”Öppna i…” och därefter välj Adobe Reader. Om du inte hittar Adobe Reader har du inte installerat appen.


   
 9. Innan boken öppnar sig i Adobe Reader kommer det upp en ruta som kräver att du autenticerar boken mot Dawsoneras DRM-server. Välj öppna här.


   
 10. Vill du läsa boken igen på plattan går du direkt till Adobe Reader. Boken ligger där med ISBN-nr som enda indentifikation.

Om du har problem med nedladdningen kan du alltid felanmäla till E-resursteamet så hjälper vi till så fort vi kan. Felanmäl e-resurser