Nyhetsarkiv 2017

Ny workshopserie för studenter på masternivå

2017-09-03

Let's Write Now är en ny workshop-serie för studenter på masternivå. Syftet är att utveckla sin förmåga i det akademiska skrivandet.

Ny blogg: Tryckt & otryckt

2017-08-29

Nu startar Umeå universitetsbibliotek bloggen Tryckt & otryckt. En blogg som vill synliggöra material ur bibliotekets slutna samlingar. Här kommer Forskningsarkivet tillsammans med universitetsbibliotekets specialsamlingar att glänta på dörren till samlingarna som i många fall både är gamla och unika. Vi kommer att presentera godbitar ur samlingarna, berätta om arbetet med dem, samt allmänt informera om sådant som berör våra arkiv och specialsamlingar.

Testperiod på OECD-databas

2017-08-14

Statistik från OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) finns i databasen OECD iLibrary. Biblioteket har nu en testperiod på databasen som ger tillgång till fulltext.

Nytt användargränssnitt i bibliotekets söktjänst

2017-05-30

Bibliotekets söktjänst har fått ett nytt användargränssnitt, anpassat för alla typer av enheter. Funktionerna är desamma som i nuvarande användargränssnitt, men vi hoppas att det innebär en markant förbättring för dig som använder bibliotekets söktjänst.

Mer än sextio år västerbottnisk lanthushållningslitteratur digitaliserad

2017-05-17

Umeå universitetsbibliotek har nu digitaliserat Västerbottens läns hushållningssällskaps handlingar för åren 1866-1878 och 1890-1940. Här finns protokoll, redogörelser över väderlek och årsväxt, beskrivningar över olika åtgärder som runt om i länet vidtagits av sällskapet, uppräkningar av priser som har utdelats, tjänsteberättelser av olika slag, bland annat länsagronomens, länsmejeristens och länsträdgårdsmästarens, m.m.

Testperiod på statistikdatabas

2017-04-25

Nu finns möjligheten att testa databasen Statista som innehåller mer än en miljon olika statistiska sammanställningar inom över 80 000 olika ämnen. Statista hämtar data från 18 000 olika källor och kombinerar ekonomiska data, konsumentinsikter, opinionsundersökningar och demografiska trender.

Unik inblick i 150 år av svensk bokhandelshistoria

2017-03-31

Svenska Antikvariatföreningen (SVAF) har donerat sin omfattande samling med antikvariatskataloger till Umeå universitetsbibliotek. Den bokhistoriskt viktiga specialsamlingen består inte enbart av kataloger utgivna av föreningens medlemmar, utan alla sorters katalogutgivande antikvariat finns representerade.

Andra världskriget i telegramform

2017-03-06

Lagom till Källkritikens dag den 13 mars publicerar Umeå universitetsbibliotek Utrikespolitiska institutets kalendarium, perioden september 1939 till december 1946, i digital form. Samlingen ger oss samtida rapporter, dag för dag, av andra världskrigets dramatiska skeenden.

Hur hanterar vi forskningsdata?

2017-02-22

För första gången erbjuder Umeå universitetsbibliotek en kurs i hantering av forskningsdata.

Arkiv nr 200: Författaren Anita Salomonssons arkiv

2017-02-09

Författaren Anita Salomonsson har donerat sitt författararkiv till Forskningsarkivet. I och med detta finns nu 200 personarkiv över norrländska kulturpersonligheter i samlingarna.