Nyhetsarkiv 2017

UB i Örnsköldsvik

2017-12-22

Universitetsbiblioteket i Örnsköldsvik kommer från och med 1 januari 2018 att drivas av Örnsköldsviks kommun. Biblioteket finns kvar i samma lokaler som tidigare, dvs på entréplan mitt emot Arkenbiblioteket.

Svenska dagstidningar genom Kungliga bibliotekets söktjänst

2017-12-13

På Universitetsbiblioteket är det nu möjligt att söka artiklar och läsa digitaliserade svenska dagstidningar genom Kungliga bibliotekets söktjänst. Artiklar som är äldre än 115 år går att se i sin helhet oavsett var man befinner sig, dagstidningar i söktjänsten som är yngre än 115 år går att läsa och bläddra vid fasta terminaler i biblioteket. Närmare två miljoner sidor från 60 tidningstitlar kommer att finnas fritt tillgängliga.

Testperiod på AccessEngineering

2017-12-06

Nu finns möjlighet att testa ett uppslagsverk från McGraw-Hill inom teknik, biomedicin, kemi och elektronik.

Låsning av DiVA-poster

2017-11-28

Från och med 2017-12-04 kommer poster i DiVA som granskats bibliografiskt och godkänts av universitetsbibliotekets personal att låsas för vidare redigering.

Finland 100 år

2017-11-10

Finland firar 100 år som självständig stat i år och Umeå universitetsbibliotek uppmärksammar detta med några mindre utställningar med material ur våra samlingar, som böcker och arkivmaterial. Den övergripande titeln är 100 nyanser av Finland.

Visible Body - ny anatomisk databas med 3D-bilder

2017-10-09

Biblioteket har en ny anatomisk databas, Visible Body, som visar anatomiska bilder i 3D-format.

Ny workshopserie för studenter på masternivå

2017-09-03

Let's Write Now är en ny workshop-serie för studenter på masternivå. Syftet är att utveckla sin förmåga i det akademiska skrivandet.

Ny blogg: Tryckt & otryckt

2017-08-29

Nu startar Umeå universitetsbibliotek bloggen Tryckt & otryckt. En blogg som vill synliggöra material ur bibliotekets slutna samlingar. Här kommer Forskningsarkivet tillsammans med universitetsbibliotekets specialsamlingar att glänta på dörren till samlingarna som i många fall både är gamla och unika. Vi kommer att presentera godbitar ur samlingarna, berätta om arbetet med dem, samt allmänt informera om sådant som berör våra arkiv och specialsamlingar.

Testperiod på OECD-databas

2017-08-14

Statistik från OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) finns i databasen OECD iLibrary. Biblioteket har nu en testperiod på databasen som ger tillgång till fulltext.

Nytt användargränssnitt i bibliotekets söktjänst

2017-05-30

Bibliotekets söktjänst har fått ett nytt användargränssnitt, anpassat för alla typer av enheter. Funktionerna är desamma som i nuvarande användargränssnitt, men vi hoppas att det innebär en markant förbättring för dig som använder bibliotekets söktjänst.