Nytt användargränssnitt i bibliotekets söktjänst

2017-05-30

Bibliotekets söktjänst har fått ett nytt användargränssnitt, anpassat för alla typer av enheter. Funktionerna är desamma som i nuvarande användargränssnitt, men vi hoppas att det innebär en markant förbättring för dig som använder bibliotekets söktjänst.

Mer än sextio år västerbottnisk lanthushållningslitteratur digitaliserad

2017-05-17

Umeå universitetsbibliotek har nu digitaliserat Västerbottens läns hushållningssällskaps handlingar för åren 1866-1878 och 1890-1940. Här finns protokoll, redogörelser över väderlek och årsväxt, beskrivningar över olika åtgärder som runt om i länet vidtagits av sällskapet, uppräkningar av priser som har utdelats, tjänsteberättelser av olika slag, bland annat länsagronomens, länsmejeristens och länsträdgårdsmästarens, m.m.

Testperiod på statistikdatabas

2017-04-25

Nu finns möjligheten att testa databasen Statista som innehåller mer än en miljon olika statistiska sammanställningar inom över 80 000 olika ämnen. Statista hämtar data från 18 000 olika källor och kombinerar ekonomiska data, konsumentinsikter, opinionsundersökningar och demografiska trender.

Unik inblick i 150 år av svensk bokhandelshistoria

2017-03-31

Svenska Antikvariatföreningen (SVAF) har donerat sin omfattande samling med antikvariatskataloger till Umeå universitetsbibliotek. Den bokhistoriskt viktiga specialsamlingen består inte enbart av kataloger utgivna av föreningens medlemmar, utan alla sorters katalogutgivande antikvariat finns representerade.

Andra världskriget i telegramform

2017-03-06

Lagom till Källkritikens dag den 13 mars publicerar Umeå universitetsbibliotek Utrikespolitiska institutets kalendarium, perioden september 1939 till december 1946, i digital form. Samlingen ger oss samtida rapporter, dag för dag, av andra världskrigets dramatiska skeenden.

Hur hanterar vi forskningsdata?

2017-02-22

För första gången erbjuder Umeå universitetsbibliotek en kurs i hantering av forskningsdata.

Arkiv nr 200: Författaren Anita Salomonssons arkiv

2017-02-09

Författaren Anita Salomonsson har donerat sitt författararkiv till Forskningsarkivet. I och med detta finns nu 200 personarkiv över norrländska kulturpersonligheter i samlingarna.

Ebrary byter namn till Ebook Central

2017-01-31

Ebokstjänsten Ebrary med mer än 140 000 e-böcker byter namn till Ebook Central. En nyhet är att man inte längre behöver ha ett personligt konto för att ladda ned en bok, göra understrykningar, lägga in bokmärken, skriva ut, etc. Dessa funktioner är nu kopplade till ens personliga Umu-id.

30 000 sidor med lokala nyheter fritt tillgängliga!

2016-12-12

”Till allmänhetens kännedom varder härigenom meddeladt…” Nu har Umeå universitetsbibliotek digitaliserat Västerbottens läns kungörelser för åren 1896-1925. Det är ett mycket omfattande material på omkring 1000 sidor per år som i och med detta görs fritt tillgängligt för allmänheten.

Registrering av publikationer i DiVA inför årsredovisningen 2016

2016-12-07

Inför årsredovisningen 2016 kommer publikationer i Diva (Digitala vetenskapliga arkivet) att fungera som underlag för bibliometriska beräkningar. För att underlaget ska bli korrekt måste därför alla vid Umeå universitet registrera sina publikationer i Diva innan årsskiftet.