Forskningsarkivet blir Avdelningen för arkiv och specialsamlingar

2018-09-24

Under våren gjordes en översyn av funktionerna arkiv och specialsamlingar vid Umeå universitetsbibliotek (UmUB) och efter beslut i biblioteksstyrelsen görs nu en organisationsförändring.

Ny plattform för bibliotekets digitala samlingar

2018-08-28

Umeå universitetsbibliotek lanserar nu en ny webbplats för digitaliserat material ur bibliotekets egna samlingar.

Tillgång till artiklar i Elsevier publicerade efter 1 juli

2018-07-02

Avtalet med förlaget Elsevier har inte förnyats, vilket innebär att Elsevier ej längre kommer att ge åtkomst till prenumerationsbaserat innehåll publicerat efter den 30 juni 2018.

Tillfälligt reservationsstopp på böcker under byte av bibliotekssystem

2018-06-14

Biblioteket arbetar med att byta till ett nytt bibliotekssystem och bytet kommer att vara färdigt i höst. På grund av detta kommer ett reservationsstopp att göras tills dess att systemet är på plats.

Ny funktionalitet i DiVA: Personposter

2018-05-31

Nu finns funktionen Personposter i DiVA. Syftet med personposter är att knyta samman en författares publikationer i DiVA.

Dataskyddsförordningen (GDPR)

2018-05-22

25 maj 2018 träder Dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft i alla EU:s medlemsländer.

Sveriges forskningsbibliotek säger upp avtalet med förlaget Elsevier

2018-05-21

Genom Bibsamkonsortiet säger de svenska forskningsbiblioteken upp tidskriftsavtalet med förlaget Elsevier från och med 30 juni 2018.

Studieverkstaden erbjuder stöd på MB

2018-05-07

På tisdagar, med start 8 maj, kommer studenter på Medicinska biblioteket erbjudas stöd i akademiskt skrivande på svenska.

Studieverkstaden i Universitetsläraren

2018-04-26

Tidningen Universitetsläraren uppmärksammar i senaste numret hur Studieverkstaden i sin verksamhet stöttar lärarna och därmed även studenterna.

Open access-publicering utan kostnad i tidskrifter från IOP, RSC, Taylor & Francis och Springer

2018-03-14

Forskare vid Umeå universitet kan nu publicera sina artiklar open access med omedelbar fri tillgång och utan publiceringsavgifter hos flera förlag.