Mer än sextio år västerbottnisk lanthushållningslitteratur digitaliserad

2017-05-17

Umeå universitetsbibliotek har nu digitaliserat Västerbottens läns hushållningssällskaps handlingar för åren 1866-1878 och 1890-1940. Här finns protokoll, redogörelser över väderlek och årsväxt, beskrivningar över olika åtgärder som runt om i länet vidtagits av sällskapet, uppräkningar av priser som har utdelats, tjänsteberättelser av olika slag, bland annat länsagronomens, länsmejeristens och länsträdgårdsmästarens, m.m.

Testperiod på statistikdatabas

2017-04-25

Nu finns möjligheten att testa databasen Statista som innehåller mer än en miljon olika statistiska sammanställningar inom över 80 000 olika ämnen. Statista hämtar data från 18 000 olika källor och kombinerar ekonomiska data, konsumentinsikter, opinionsundersökningar och demografiska trender.

Unik inblick i 150 år av svensk bokhandelshistoria

2017-03-31

Svenska Antikvariatföreningen (SVAF) har donerat sin omfattande samling med antikvariatskataloger till Umeå universitetsbibliotek. Den bokhistoriskt viktiga specialsamlingen består inte enbart av kataloger utgivna av föreningens medlemmar, utan alla sorters katalogutgivande antikvariat finns representerade.

Andra världskriget i telegramform

2017-03-06

Lagom till Källkritikens dag den 13 mars publicerar Umeå universitetsbibliotek Utrikespolitiska institutets kalendarium, perioden september 1939 till december 1946, i digital form. Samlingen ger oss samtida rapporter, dag för dag, av andra världskrigets dramatiska skeenden.

Hur hanterar vi forskningsdata?

2017-02-22

För första gången erbjuder Umeå universitetsbibliotek en kurs i hantering av forskningsdata.